fredag 18 oktober 2013

Matildas favoriter

För er som undrar vad 2-åringarna läser nu förtiden kommer här Matildas fem-i-topp-lista:

5. På femte plats hittar vi en gammal favorit: Jenny, Jenny, Jenny och Jonny åker tåg. Vad? Ni har aldrig hört talas om Jenny, Jenny, Jenny och Jonny åker tåg? Nä, det är det faktiskt inte så många som har. Den lilla pärla från tidigt 1980-tal har getts ut av Vardagsgruppen och i serien om Jenny, Jenny, Jenny (ja, de heter alltså alla Jenny) och deras dagpappa Jonny finns även Jenny, Jenny, Jenny och Jonny åker lastbil. Samtliga böcker handlar om hur Jenny, Jenny och Jenny och Jonny tar sig fram på "konstiga men roliga sätt". På en skala från ett till tio får den här boken 8.5 på haschighet. Total avsaknad av vettig handling, intressanta karaktärer eller något som helst pedagogiskt inslag. Men Matilda gillar den! Så vi läser den. Om. Och om. Och om igen.

4. Vad hände sen? Tove Jansons bilderboksklassiker från står sig fortfarande! Mitt gamla sönderlästa ex börjar ha sett sina bästa dagar, men än håller det sånär ihop. Dessutom kan man skumläsa det mesta tills man kommer till sidan där Gaffsan sitter och fiskar. Här måste man titta noga på Gaffsan (läskig!), påpeka att Gaffsan har lila hår (lila!) och sedan morra precis som Gaffsan gör. Gaffsan rules!

3. Matildas katter, Jan Lööf. Alltså det handlar om en tjej som heter Matilda och som har två katter. Sa jag att hon heter Matilda?

2. Siv sover vilse av Pija Lindenbaum. Det här är ju inte alls någon lämplig bok för en tvååring (de böcker Matilda tycker bäst om brukar inte vara det). Frågan är om den ens är lämplig för en 32-åring? Otäck och lätt mardrömslik berättelse om när Siv ska sova över för första gången hos sin kompis Cerisia. För den vuxne läsaren ganska roliga referenser till pretentiösa medelklassföräldrar (och jag fnissar alltid inombords åt drömsekvensen där Siv kommer på Cerisias föräldrar med att glufsa i sig tårta efter läggdags: "Vi ska ha allt mumset för oss själva!", vilken förälder tjuväter liksom inte godis då barnen inte ser?).

1. Mina och Kåge drar västerut, Anna Höglund. Kåge tycker att Sverige har blivit tråkigt och bestämmer att han och Mina ska flytta till USA, för där är allting större och lite bättre. Den lätt försagda och hunsade Mina följer med, fast hon helst inte vill lämna Ekorren och mostrarna och fastän allt känns konstigt och annorlunda och väldigt olikt hemma. Lågmäld historia om könsroller, främlingskap, hemlängtan och ganska oförblommad antiamerikanism. Ja, sen förekommer det spännande inslag såsom krokodiler och en hurrikan, också.
2 kommentarer:

  1. Hittade nyss vårat totalt sönderlästa exemplar av Jenny jenny jenny och jonny åker tåg och funderade på scanna sidresterna och göra en ny bok för att ge barnbarnen en chans att uppleva denna historia (?!)....... Insåg att jag kanske kunde googla fram ett nytt ex istället och hamnade här...
    Hälsningar Karin

    SvaraRadera
  2. Hittade nyss vårat totalt sönderlästa exemplar av Jenny jenny jenny och jonny åker tåg och funderade på scanna sidresterna och göra en ny bok för att ge barnbarnen en chans att uppleva denna historia (?!)....... Insåg att jag kanske kunde googla fram ett nytt ex istället och hamnade här...
    Hälsningar Karin

    SvaraRadera