måndag 19 mars 2012

Måndagslistan

Det verkar inte skrivas en endaste liten bok nuförtiden utan att någon propsar på att göra filmmanus av den. Att göra film på böcker är ju egentligen oerhört vanskligt, det ska så mycket till för att filmversionen ens ska ha en chans mot boken (boken är ju, som bekant, ett oslagbart medium). Här är dock sju bokfilmatiseringar som är minst lika bra som böckerna:

Orlando (av Virginia Wolf): Dööösnygg helt enkelt från början till slut. Tilda Swinton är perfekt i rollen som den manlige såväl som den kvinnliga Orlando.

Sagan om ringen (J.R.R. Tolkien): Låt oss vara ärliga nu, böckerna är verkligen makalöst tråkiga! Visuellt gör de sig betydligt bättre med fladdrande hårmanar, natursköna vyer och, naturligtvis, Ian McKellen (obligatorisk i varje större fantasyrulle).

Resan till Melonia (Stormen av William Shakespeare): Animering av fantastiska Per Åhlin (Karl-Bertil Jonssons julafton).
Såklart att det är så här Caliban ser ut!

Plein soleil (The Talented Mr Ripley av Patricia Highsmith): Matt Damon-versionen i all ära, men den franska filmatiseringen från 1960 är helt klart strået vassare. Bad boy Alain Delon gör en utmärkt psykopatisk Tom Ripley.

Jane Eyre (av Emily Brontë): Här är det nog even tie mellan versionen från 1943 och den från 2011. Den senare är andlöst vacker och samtidigt sådär dyster som bara en engelsk hed i novemberväder kan vara. Den förra är å andra sidan mer trogen boken och har en starkare rollbesättning (favoriten Orson Welles och Joan Fontaine).

Processen (av Frantz Kafka): Anthony Perkins och Orson Welles i en och samma rulle - bara det! Dessutom lika mästerligt klaustrofobisk (om inte mer) som bokförlagan.

Pestens tid (av Stephen King): The Shining av Kubrick är väl egentligen den mest hyllade King-filmatiseringen, men jag är väldigt förtjust i den här miniserien. Dels gör sig civilisationskollapstemat väldigt bra på film, dels är Gary Sinise jäkligt läcker i rollen som Stu Redman.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar