måndag 4 juni 2012

Måndagslistan

Måndagslistan är tillbaka igen och tillägnas idag irriterande fiktiva personer. Ni vet, de här karaktärerna som skaver likt en felvänd kontaktlins eller ett laxben som fastnat i halsen. Man blinkar och gnuggar och harklar sig, men det är liksom kört. Läsglädjen är som bortblåst.

1. Emma Bovary i Madame Bovary: Gustave Flaubert må vara den moderna romanens fader, men jag står helt enkelt inte ut med den bortskämda och världsfrånvända Emma! Den där arseniken kunde hon ha fått svälja långt tidigare i berättelsen för min del.

2. Peter Kier i Förbländningen: Egentligen är hela persongalleriet i Elias Canettis bok en samling djupt osympatiska typer, men värst är ändå den känslomässigt förkrympte boksamlaren Peter Kier. Tack och lov får han en högst passande död i sällskap av sina egna böcker.

3. Bridget Jones: Jag har så svårt för den här typen av "komiska" katastrofhjältinnor. Skärp dig, sluta tröstät och bete dig som en vuxen människa, för guds skull! Besläktad med huvudpersonen Krissie i Helen Fitzgeralds hyllade Dead Lovely.

4. Karlsson på taket: Alla barn hatar Karlsson på taket (utom ryssarna av någon anledning). Som liten blev jag oerhört stressad av allt ofog Karlsson ställde till med och som lillebror sedan fick skulden för. En småfet bully är vad han är!

5. Elizabeth Wakefield, ena tvillinghalvan i Francine Pascals Tvillingarna i Sweet Valley High: Elizabeth är den sockersöta och äppelkäcka plugghästen som tycker om att baka kakor med mamma (till skillnad från syrran Jessica som är osäker, poppistörstande och älskar färgen lila). Hur någon normalt funtad tolvåring kan relatera till den här pappaktiga karaktären övergår mitt förstånd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar