söndag 5 februari 2012

Författartipset

De finns inget bättre än att få dela med sig av sina favoritförfattare! Idag vill jag passa på att slå ett slag för Shirley Jackson, en lite bortglömd men, i mitt tycke, ypperlig skräckförfattare. Personen Jackson var i sig själv otroligt fascinerande: å ena sidan en överviktig, alkoholiserad och sjukligt agorafobisk hemmafru, å andra sidan en kvinna med ett knivskarpt intellekt och intresse för satanism och ockultism!

Typiskt för Shirley Jacksons böcker är den där krypande och lite drömlika obehagskänslan, man anar någonting som liksom är lite störande och fel fast man inte riktigt kan sätta fingret på det. Och mycket riktigt, i de mest vardagliga och betryggande situationer lurar ofta mörker, galenskap, schizofreni eller hysteri.

I The Haunting of Hill House bjuder en forskare in några försökspersoner till det hemsökta Hill House - en slags levande och ondskefull organism i sann skräckgotisk anda - där han hoppas finna bevis för en paranormal existens. En av besökarna, Eleanor, börjar sakta men säkert tappa fotfästet i tillvaron. Är det verkligen övernaturliga fenomen hon bevittnar? Är hon besatt? Eller är det en psykisk kollaps? Som läsare lämnas man in i det sista i ovisshet om vad som är fantasifoster och vad som är verklighet.

Ett återkommande tema i Jacksons böcker är flockbeteendets mekanismer och den kollektiva ondskan. Genom att skrapa lite på den sociala fernissan upptäcker man ofta grymhet, masshysteri och blodtörst. I novellen The Lottery (som bara måste vara en förlaga till Suzanne Collins The Hunger Games!) tar det sig i uttryck av rituella människooffer i en till synes civiliserad småstad.

We Have Always Lived in the Castle handlar om två systrar som, utstötta och avskydda, för ett isolerat liv tillsammans med deras senile farbror i en liten by i New England. Ryktet går bland byborna att Constance, den äldre systern, har förgiftat föräldrarna och brodern med arsenik. Toleransen för den lilla familjekonstellationen är minst sagt bräcklig och det behövs inte mycket för att de fridfulla byborna ska förvandlas till en blodtörstig mobb (ett tema som återkommer i exempelvis Stephen King's The Stand och Under the Dome).

I min favoritbok, den märkliga The Sundial, samlas en skara människor för att invänta världens slut i ett stort herresäte på landet. Karaktärerna, som så ofta i Jackson's värld, är minst sagt osympatiska och samvaron tar sig snart ett sektliknande uttryck. Småsinta, maktlystna och intrigerande agerar de som i ett makabert och stundtals komiskt kammarspel. Bokens upplösning lämnar läsaren i en angenäm känsla av ovisshet och olust.


Böcker i urval:
The Lottery and Other Stories (1949)
The Bird's Nest (1954)
The Sun Dial (1958)
The Haunting of Hill House (1959)
We Have Always Lived in the Castle (1962)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar