måndag 13 februari 2012

Måndagslistan

Jag har tyvärr inga trevliga minnen alls av att läsa klassiker i skolan: Trägudars land och Hemsöborna får mig fortfarande att rysa av obehag och tristess. Så synd när det finns så många andra fantastiska klassiker att upptäcka och inspireras av! Här är fem klassikertips från mig idag till mig då:

Jane Eyre (Charlotte Brontë): Svindlande kärlekshistoria, rakryggad hjältinna, mörkögd machohjälte/mjukis. Och en galen fru på vinden! Mer romantiskt än så blir det inte.

Krig och fred (Leo Tolstoy): En visserligen sjukt maffig sak men också en fantastiskt fascinerande släkthistoria och perfekt historialektion.

Kallocain (Karin Boye): En 16-årig fantasynörd uppskattar garanterat även dystopisk och samhällskritisk sci fi!

To Kill a Mocking Bird (Harper Lee): Otroligt fin och samtidigt obehaglig berättelse om rasmotsättningar i den amerikanska södern, om civilkurage och om barndomens förtrollade värld.

Främlingen (Albert Camus): Om det är någonting man kan relatera till som tonåring, så är det främlingskap och känslan av att inte passa in. Massvis med diskussionsunderlag för svenskatimmen!5 kommentarer:

 1. Hej Gabby! Vi har verkligen inte helt olika åsikter om klassiker, men jag tänkte ge moberg en andra chans i sommar och läsa dem parallellt med min bästa kompis som tänkte göra detsamma. Men nu är det Hunger games för hela slanten
  /Linnea

  SvaraRadera
 2. ops, tänkte på utvandrarna inte hemsöborna... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utvandrarna gillar jag skarpt! Lyssnade på ljudboksvarianten i somras (uppläst av fantastiska Per Sjöstrand) i bilen på väg till Ångermanland. Ska ni läsa resten av serien också?

   Radera
 3. Yes! Om vi gillar den första så :) Hade en hemsk svensklärarinna som tog glädjen ur de flesta klassiker, men det kan vara värt ett försök igen. Ljudbok äger, skulle hinna med hälften av hushållsarbetet utan sådana. Du var bra på UNT inslaget! /Linnea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ambitiöst! Jag håller med om ljudböcker, otroligt smart (men för mig funkar det inte att göra saker som kräver alltför mycket fokus samtidigt typ följa recept).

   Ja, vad gör man inte för att promota sin blogg... Kul att du tyckte att det var bra! Själv känns det som att bevittna en bilkrasch när jag tittar på inslaget: ungefär lika stor del fasa som fascination.

   Radera