onsdag 15 februari 2012

Här vare steam punk!

Har det inte varit på tok för få inlägg om fantasy på sistone? Det ska jag genast råda bot på med ett alldeles förträffligt steam punk-tips:

Någonting har gått väldigt fel i den militära krigssimualtorn Demi-Monde. Demi-Monde, en datorvärld som befolkats av historiska superskurkar (däribland nazisten Reinhard Heydrich, Robespierre och KGB-chefen Lavrentitj Berija) i syfte att träna amerikanska soldater i strid, börjar nämligen plötsligt leva sitt eget liv. När den amerikanske presidentens dotter Norma fastnar i denna helvetiska simulator skickas den unga Ella Thomas in för att rädda henne. Uppdraget visar sig inte bli fullt lika okomplicerat som hon tänkt sig: inte bara har man förlorat kontrollen över Demi-Monde, dess minst sagt obehagliga invånare har hittat ett sätt att ta sig ut i den riktiga världen...

Jag är väldigt förtjust i Rod Rees alternativa cyberverklighet som är en härlig mischmasch av andra världskriget och fin de siècle-känsla. Rees har dessutom bemödat sig med att omsorgsfullt bygga upp ideologiska såväl som etniska och religiösa bakgrunder till det ständigt pågående inbördeskriget i Demi-Monde, komplett med en hel begreppsvärld (UnFunDaMentalism, HimPerialism, nuJus, LessBiens, WhoDoo osv). De historiska och kulturella referenserna fullkomligt flödar, för det mesta på ett bra sätt. Men ibland kan det här minutiösa världsbygget kännas lite överarbetat, jag har svårt för alla förkortningar som jag inte riktigt orkar hålla reda på, inte heller är de olika "encyklopediuppslagen" som inleder varje kapitel speciellt roliga.

Bäst blir det när Rees istället ger sig hän åt det lätt mardrömslika och fartfyllda äventyret: färgstarka cabaretscener, en minnesvärd flykt i ett kloaksystem, explosioner och pangpang i största allmänhet är sådant som jag definitivt uppskattar. Både hjältar och kändisskurkar fungerar dessutom alldeles utmärkt. Ella Thomas skaffar sig snart ett gäng motvilliga - och lagom underhållande - allierade (inte alla digitala invånare i Demi-Monde är nazister, mördare och galningar) i jakten på Norma. Så småningom står det klart för dem att Norma i själva verket utgör en viktigt komponent för Heydrich plan att nästla sig in i den riktiga världen. Nu handlar det inte bara om att rädda presidentens dotter, hela världen står på spel!

Givetvis slutar det hela i en cliffhanger och givetvis bara MÅSTE man veta hur det ska gå. Då är det bara att lomma iväg till English Bookshop och införskaffa nummer två i serien (fyra delar är planerade), Demi-Monde Spring.

PS Kolla även in den otroligt snygga hemsidan:
http://www.thedemi-monde.com/index.php

1 kommentar:

  1. Glad you enjoyed the book and am looking forward to your assessment of 'Spring'.

    Best

    Rod

    SvaraRadera