måndag 6 februari 2012

Måndagslistan

Halsen är svullen och näsan rinner. Jag går runt och känner mig sådär förkylningsynklig och vill bara krypa ned under täcket med något lättsamt och romantiskt i bokväg. I mina drömmar, alltså. I verkligheten försöker jag roa en uttråkad bebis, få ihop någon slags lunch och kanske även hinna med att gå på toaletten.

För er som ostört kan ligga och snörvla under täcket kommer här den perfekta verklighetsflykten för ynkliga hemmadagar:

Welcome to Temptation (Jennifer Crusie): Två systrar hamnar i en konservativ småstad för att spela in en indiefilm som visar sig bli något helt annat. De stöter på patrull i form av stadens (heta) borgmästare, aversion följt av tycke uppstår mellan borgmästare och äldre syster. Fyndiga oneliners, massor av filmreferenser och en ganska så ångande kärlekshistoria. En av mina Crusie-favoriter.

Breathing Room (Susan Elizbeth Phillips): Stormande kärleksaffär mellan kontrollfreakig självhjälpsguru och skådespelarplayboy. Givetvis inte helt okomplicerat, speciellt inte med en gravid exfru i hasorna...

Harriet (Jilly Cooper): Spontant vill man kanske rynka på näsan åt brittiska romancedrottniningen Jilly Cooper, men faktum är att tanten är riktigt rolig! Här är det Harriet, en tafatt ung kvinna som blir på smällen, lyckas få anställning som barnflicka hos känd författare med Rochester-kvaliteter och givetvis faller pladask för sin attraktive arbetsgivare. Typiskt brittisk humor med illaluktande hundar, opålitliga värmeberedare, dammig tweed och rävjagande adel.

One for the Money (Janet Evanovich): Frånskild, arbetslös och med en hamster som livskamrat. Livsutsikterna ser inte direkt strålande ut när Stephanie Plum bestämmer sig för att slå sig in på bountyhunterbanan. Hennes första uppdrag blir att få fast sin föredetta pojkvän, Trentonsnuten Joe Morelli. När Stephanie tror att botten är nådd, är det alltid någon som spränger hennes bil i luften, kedjar fast henne i badkaret eller chockbehandlar hennes hår. Undvik för guds skull den taffliga översättningen i Richter-utgåvan!

Sister Mine (Tawni O'Dell): Taxichaffisen Shae-Lynns liv kompliceras plötsligt då hennes gravida syster, sedan länge försvunen, kommer tillbaka till det lilla kolgruvesamhället Jolly Mount. O'Dells böcker är väl egentligen mer av grit lit än chick lit, men här kombinerar hon skön humor och romantik med sedvanlig arbetarrealism, en oväntat finfin kombo!

2 kommentarer:

  1. Hmm, får man önska bort sitt barn en eller ett par veckor ("Märta, vill du sova hos mormor och morfar...hmm, igen?") så jag hinner beta av dina lysande boktips?! /Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju det optimala. Jag ägnar mig dessutom numera åt sk gerillaläsning, dvs läsning så fort det ges tillfälle (i tvättstugan, på toaletten, vid amning, på bussen osv). Läsningen blir lite fragmentarisk (och ibland något ovärdig), men det funkar!

      Radera